Udstilling om unge araberes drømme maner stereotyper i jorden

Foto: Bakir Mohammed // Arabiske Drømme. Abdellatif-El-Kanbech i Marokko, Casablanca, 2021
Profilbillede
dato

De blev født under diktaturer, voksede op under en revolution og blev voksne under en pandemi.
Ny udstilling går tæt på den unge generation i dagens Mellemøsten og Nordafrika; en generation, der kæmper med håbløshed, men som alligevel bevarer troen på forandring.

”Jeg ser mig selv som del af en global generation, der adskiller sig radikalt fra tidligere generationer.  

(..) De mange politiske og økonomiske chok, vi har gennemgået fra revolutionen til i dag, har hærdet os. Vi åbnede øjnene for frihed, og vi er kendetegnet ved ikke at være bange.
Vi ved, at livsforholdene kan være dårlige, men vi ved også, at det ikke altid vil være sådan. Forandring er muligt – og det er min generation og de kommende generationer, der vil skabe den forandring.”

Sådan lyder det fra 21-årige Khawla Bouaziz, der kommer fra Tunesien.
Hun er en af de 12 unge, der er omdrejningspunkt for vandreudstillingen ARABISKE DRØMME, som i det næste år vil turnere rundt i Danmark.

Gennem tekst og billeder fortæller de portrætterede fra henholdsvis Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan om deres oplevelse af de ti år, der er gået siden Det Arabiske Forår.
De fortæller om deres liv, deres håb, deres frygt, om deres drømme og ambitioner for fremtiden og om kampen for et bedre liv. 

Udstillingen zoomer ind på den generation, der blev voksen i kølvandet på oprørene, og giver derved danskerne mulighed for at komme tæt på regionen i dag og få indblik i – og måske forståelse for – den arabiske drøm anno 2021.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP, der hører under udenrigsministeriet, står bag ARABISKE DRØMME.
DAPP så dagens lys i 2003 og har gennem samtlige snart tyve år været spydspids for og et vigtigt instrument i dansk udviklingspolitik i Mellemøsten og Nordafrika.
Gennem DAPP arbejder danske organisationer tæt sammen med lokale partnere for at gennemføre projekter og initiativer, der skaber udvikling, forandring og opbygger kapacitet hos befolkningerne med særligt fokus på kvinder og unge. 

Udover Khawla Bouaziz kan du blandt andet møde marokkanske Abdellatif El-Kanbech, 25, der er feminist og har kæmpet med at finde fast job efter han dimitterede fra universitetet, 38-årige Hany Tarek El-Nabarawy, der som virksomhedsdirektør i Egypten sætter alt ind på at skabe ordentlige arbejdsforhold for sine ansatte, og den 29-årige syriske flygtning Tammam Nabulsi, der fra Zaatari-lejren i Jordan har fået sin egen lille virksomhed med håndlavet trælegetøj op at stå, men som mest af alt drømmer om at færdiggøre sine franskstudier.

”Uddannelse er det eneste, der kan genoprette, hvad krigen har ødelagt og garantere en sikker fremtid,” fortæller han. 

Grundet skiftende COVID-19 rejserestriktioner og nationale lockdowns blev det ikke muligt at fotografere i tre af landene, og et innovativt, virtuelt samarbejde på tværs af landegrænser blev i stedet etableret.

Hovedportrætterne i udstillingen fra Egypten, Tunesien og Marokko blev således taget gennem en online forbindelse, hvor den danske fotograf Martin Thaulow instruerede lokale fotografer for at opnå samme tone og udtryk i den portrætter, han selv havde med hjem fra sit ophold i Jordan. 

ARABISKE DRØMME åbner mandag den 6. september 2021 ved Thy-Mors HF og VUC i Thisted. Der er gratis rundvisning tirsdag den 14. eller onsdag den 15. klokken 15. 

Den danmarksturnerende udstilling rejser landet rundt og gæster en lang række uddannelsesinstitutioner, biblioteker, kulturhuse m.m. Besøg dapp.dk for at se en oversigt over, hvor og hvornår du kan opleve udstillingen. 

Kontakt: Nidal Abu Arif, redaktør, DAPP, tlf.: 91 32 54 70, mail: naa@dapp.dk 

Kilde: Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram