Nu kan nysgerrige børn i Thisted gå til videnskab i fritiden 

I Videnskabsklubben kan børn gå til videnskab som en fritidsaktivitet og dyrke deres nysgerrighed sammen med ligesindede. (Foto: Lars Svankjær)

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for børn i 4.-5. klasse i Thisted: Gennem Videnskabsklubben bliver børnene miniforskere og får lov at udfolde deres nysgerrighed. Tilmeldingen åbner 20. august kl. 10. 

Stiller dit barn også mange spørgsmål? Bliver du dagligt bombarderet med den ene undren efter den anden, som du ikke kan svare på? Googler du i ren desperation “Hvor mange ben har en bænkebider?” eller “Hvor kommer farverne i verden fra?” 

Fortvivl ej! Til efteråret bliver det igen i år muligt for nysgerrige børn i Thisted at “gå til videnskab” i fritiden, og her bliver der rig mulighed for at fyre op for nysgerrigheden og give de udmattede forældre en kort pause. 

Tilmeldingen til Videnskabsklubben åbner søndag 20. august kl. 10. Det er gratis at være med. 

Flere efterspørger nørdede fællesskaber 

Det er 3. år i træk, at børn i Thisted får mulighed for at dyrke naturvidenskabelig leg gennem Videnskabsklubben, og det alternative fritidstilbud kører med stor succes både her og i 39 andre byer. 

Videnskabsklubbens formål er at øge børn og unges interesse for naturvidenskab og inspirere dem til at være endnu mere nysgerrige og undersøgende verden omkring sig. Det ser ud til at lykkes: Sidste år stod mere end 500 børn på venteliste, og tilbuddet udvider markant de kommende år, hvor Videnskabsklubben kommer ud til en lang række nye byer. 

I Videnskabsklubben skaber vi plads til, at børn og unge kan få lov til at dyrke deres nysgerrighed i et præstationsfrit rum, og det er virkelig noget, vi oplever stor efterspørgsel på. Vi ser, at flere og flere opsøger de positive og inkluderende fællesskaber uden for skolen, hvor de kan få lov at nørde igennem,” siger direktør i Videnskabsklubben, Rikke Schmidt Kjærgaard. 

Et unikt tilbud for elever i 4.-5. klasse 

I Thisted kan børn i 4.-5. klasse til efteråret nærmere bestemt melde sig til et forløb om kemi gennem Videnskabsklubben en gang om ugen efter skole i ugerne 43-49. Undervisningen foregår på det lokale gymnasium, og det er frivillige gymnasieelever, der underviser. 

På holdet om kemi skal “miniforskerne” i løbet af de 7 uger lære at forstå, hvordan hele deres verden og alt omkring dem er bygget op af kemi. 

Børnene skal blandt andet spille spillet ”Det periodiske system”, dissekere en ble og blande væsker. Der skal opstilles hypoteser, laves eksperimenter og samles data, og alt skal naturligvis dokumenteres i en laboratoriejournal, som de får med sig hjem. 

Se de nærmere detaljer for Videnskabsklubben i Thisted her: 

  • Teknisk Gymnasium Thisted. Kemi for 4.-5. klasse, alle tirsdage i uge 43-49 fra kl. 16:00-17:30. 

 Holdet har opstart tirsdag 24. oktober 2023. Vær opmærksom på, at tilmeldingen 20. august kl. 10 er først-til-mølle. 

Fakta: 

Videnskabsklubben er en NGO (non profit). Tilbuddet i Thisted er gratis, takket være økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden og Færch Fonden. 

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben – emnerne spænder bredt fra materialefysik, kemi, biodiversitet og mikrobiologi til primater og geometri & algoritmer. Ca. 320 frivillige gymnasieelever varetager undervisningen. 

I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen fra Kongehuset i anerkendelse af sit arbejde for at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge. 

Kilde: Videnskabsklubben
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.