Nu trækker børn i Thisted i de hvide forskerkitler

I Videnskabsklubben kan børn gå til videnskab som en fritidsaktivitet og dyrke deres nysgerrighed sammen med ligesindede. (Foto: Lars Svankjær)
dato

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud i Thisted for de mere end almindeligt nysgerrige børn, der vil “gå til videnskab” efter skole. I Videnskabsklubben mærker man stor efterspørgsel på interessefællesskaber uden for skolen.

Det kan være svært, hvis man er den eneste i klassen, som synes, at det er ret fedt at lære så meget som muligt om alting. Som har evigt mange spørgsmål om, hvordan verden hænger sammen. Som slet ikke kan vente, til de større skoleklasser byder på nye spændende fag som fysik og kemi.

Ofte ender de meget videbegærlige børn nemlig med at blive stemplet som nørder af deres jævnaldrende.

Derfor er det vigtigt at stille alternative fællesskaber for børnene til rådighed, forklarer Rikke Schmidt Kjærgaard. Hun er direktør i Videnskabsklubben, der starter forløb i Thisted til efteråret.

“I Videnskabsklubben bliver man ikke drillet med at være nørd, for her er der plads til at være mere end almindeligt nysgerrig. Vi skaber rammerne for et trygt og positivt fællesskab, hvor alle kan føle sig inkluderede,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

Svært ved at følge med efterspørgslen
I 2023 kan børn i 4.-6. klasse "gå til videnskab” i 40 byer rundt om i landet, men selvom tilbuddet er vokset meget de senere år, er det stadig langtfra nok til at følge med efterspørgslen, som vokser endnu hurtigere.

I øjeblikket står næsten 700 børn på venteliste for at få lov til at lege med naturvidenskabelige forsøg og eksperimenter efter skole til efteråret – i Thisted er der dog fortsat enkelte ledige pladser til de hurtige, som et af de eneste steder i landet.

“De fleste steder har vi svært ved at følge med efterspørgslen, men vi gør, hvad vi kan for at komme ud til så mange børn som muligt. Vi drømmer om at gøre det lige så naturligt at gå til videnskab i fritiden som til fodbold og svømning,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard.

Børnene arbejder som forskere
Det er frivillige gymnasieelever, der selv er naturvidenskabeligt interesserede, som underviser i Videnskabsklubben, og emnerne spænder bredt. I Thisted er det muligt for børn i 4.-5. klasse at gå til videnskab inden for emnet “kemi”, og undervisningen finder sted på Teknisk Gymnasium Thisted i ugerne 43-49.

Gennem 7 uger går børnene ugentligt til videnskab og lærer at arbejde systematisk og metodisk ligesom rigtige forskere inden for deres emne. De laver forsøg og eksperimenter, opstiller hypoteser og noterer data i deres laboratoriejournaler, og de lærer at samarbejde, tænke kritisk og stille de rigtige spørgsmål undervejs.

Tilbuddet er gratis, og tilmeldingen er åben frem til første undervisningsgang tirsdag 24. oktober: https://videnskabsklubben.nemtilmeld.dk/495/ 

Fakta:
Videnskabsklubben er en NGO (non profit), og tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden. I Thisted og Holstebro er Videnskabsklubben lokalt støttet af Færchfonden.

I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen fra Kongehuset i anerkendelse af organisationens arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge.

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben.

Kilde: Videnskabsklubben
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.